aspen olje 2+4

Priprava stroja na zimo je zelo pomembna. Vseeno, ali gre za motorni ali baterijski stroj. V trgovini Lopa vam nudimo svetovanje pred nakupom strojev Honda, Husqvarna, Toro, Ego in Gardena.

Motorni, dvotaktni motorji ali štiritaktni motorji morejo čez zimo ali med obdobjem, ko ga ne uporabljamo pravilno hranjen in vzdrževan.

Motorne žage in večino motornih slikaric, pihalnikov in škarij za rezanje žive meje je dvotaktnih. Takšni stroji imajo boljše razmerje moč/teža glede na štiritaktni motor. V takšne motorje je potrebno natočiti mešanico bencina in olja za dvotaktne motorje. Pri strojih znamke Husqvarna, katere uradni zastopnik je trgovina Lopa je potrebno pripraviti 2% mešanico. V času daljšega časa neuporabe je priporočljivo gorivo iztočiti in zagnati motor, da porabi vso gorivo iz uplinjača. Pri naslednjem delovanju je potrebno uporabiti sveže gorivo. To velja tudi, kadar stroje čez zimo pospravimo.

Stroj je potrebno očistiti. Kosilnice je potrebno očistiti trave, namazati kotne prenose in iztočiti gorivo. Pri verižni motorni žagi je potrebno odstraniti pokrov meča, očistiti verižnik, očistiti zračni filter in nabrusiti verigo.

Vsekakor pa vam priporočamo, da pred hranjenjem oziroma po zadnji uporabi stroj pripeljete v servis trgovine Lopa, kjer vam bomo stroj poservisirali in pripravili na novo sezono. Več o servisu najdete na povezavi https://www.lopa.si/servis/

aspen olje

Pri baterijskih strojih je zadeva glede čiščenja podobna. Glede shranjevanja pa je nekoliko bolj zahtevna. Kot pooblaščen prodajalec in serviser za baterijske stroje Husqvarna, Gardena, Toro in Ego se zavedamo, da je pravilno hranjenje strojev in baterij čez zimo ključnega pomena.

Večina baterij je sestavljena oz Li-Ion celic. Te baterije so nekoliko lažje za vzdrževanje pa vendar jih je potrebno pripraviti na daljši zimski odmor.

Baterije (akumulatorje) za baterijske stroje je potrebno po koncu vsake uporabe napolniti. Zakaj? Za to da so pripravljeni na novo uporabo in za to da je kapaciteta baterije vedno najvišja.

Vse baterijske stroje je čez zimo potrebno hraniti na temperaturi med 15 in 20 °C. Potrebno je paziti, da ne prihaja do prevelikih temperaturnih nihanj, saj lahko zaradi tega prihaja do nastajanja kondenza in posledično do kratkega stika zaradi vlage.  Tako kot stroje je potrebno hraniti tudi baterije.

Li-ionske baterije zdržijo od 1500 do 2500 ciklov, se pa vsak dan počasi praznijo. Še posebno so občutljive prazne baterije, ki jih pustimo na nizkih temperaturah. Pri tem lahko pride do globokega praznjenja. Ob tem lahko pride do poškodb celic, celotna baterija pa deluje kot njena najslabša celica in na koncu odpove celotna baterija ali pa deluje le s tretjino moči. Zato priporočamo priklop baterije enkrat na mesec, kar naj poteka v zmernem okolju, ne v vlagi, ne v mrazu, ampak pri temperaturi med 15 in 20°C. Baterije hranite napolnjene minimalno do 50% kapacitete.

aspen olje

Posebno nego čez hladne dni potrebujejo tudi robotske kosilnice. Automower Husqvarna, robotske kosilnice Gardena ali Honda morejo čez zimo počivati v prostoru, kjer temperatura ne pade pod 10°C. Pred vsakoletnim počitkom robotske kosilnice je potrebno kosilnico temeljito očistiti. Za čiščenje in posodobitev programske opreme robotske kosilnice poskrbimo mi, v trgovini Lopa.

Ko robotska kosilnica konča s košnjo jo pripeljite k nam in vrnili vam bomo robotsko kosilnico, ki bo očiščena in pripravljena na novo košnjo.

Vsako leto nudimo strankam zimski servis robotskih kosilnic. Ker se zavedamo, da ste z nakupom naredili veliko investicijo se vedno znova potrudimo, da ste z nakupom in delovanjem kosilnice zadovoljni.

 

aspen olje

Poglejte tudi druge …

Zakaj izbrati trgovino LOPA?

Strankam nudimo podporo pri načrtovanju in izvajanju projektov na vrtu, zelenici ali drugje na terenu. Velika zaloga in strokovno svetovanje.