*Pred nakupom robotske kosilnice in namakalnega sistema nudimo brezplačen ogled!

Pogosta vprašanja o robotskih kosilnicah

Razlogi za nakup Automower® robotske kosilnice v trgovini Lopa?

Ker smo enostavno najbolj prilagodljivi!

Ali mi upravljanje robotske kosilnice Automower® vzame veliko časa?

Ne, robotska kosilnica Automower® je zelo preprosta za uporabo. Ko je enkrat instalirana, samostojno skrbi za vzorno košnjo trate brez vaše udeležbe – ne glede to ali ste doma, v pisarni ali na dopustu. Imeli boste nenehno lep pokošen travnik, s to razliko da ne boste več kosili trave, kot ste bili navajeni.

Ali je enostavna za uporabo?

Da, zelo. Proizvod je bistveno lažji od običajnih vrtnih kosilnic. Tehta namreč samo od 7 do 14 kg. Nadzorna plošča je enostavno razumljiva in preprosta za uporabo – enkrat v uporabi – in že lahko kosilnico Automower® prepustite lastnemu delu.

Je robotska kosilnica Automower® glasna?

Niti najmanj. Nivo hrupa kosilnice Automower® je zelo nizek, znaša le 62 dB (A) in je v primerjavi s konvencionalnimi kosilnicami z 95 do 100 dB (A) hrupa, zelo nizek. To pomeni, da gre pri kosilnici Automower® za zelo tih stroj. Kadarkoli bo Automower delal v vašem vrtu, ne bo motil vaših sosedov.

Kakšen vpliv ima robotska kosilnica Automower® na okolje?

Ker kosilnico Automower® poganja baterija, ne proizvaja emisij. Poraba energije je zelo nizka. Glede na velikost površine znašajo stroški za porabljeno električno energijo približno 15 do 50 € na leto, odvisno od velikosti travne površine.

Kaj če imam alergijo – ali ta vrsta košnje negativno vpliva na kakšno alergijo?

Ravno nasprotno, če imate alergijo na travo ali seno, je lahko robotska kosilnica Automower® dobra rešitev za vas. Ker niste prisotni pri košnji, samodejno preprečujete kontakt s pokošeno travo. Prav tako je trata tako kratko pokošena, da se alergeni ne prenašajo po zraku.

Kako uporabljam robotsko kosilnico Automower®

Kako instaliram robotsko kosilnico Automower®?

Automower lahko instalirate tudi sami. Sledite navodilom v uporabniškem priročniku. Odvisno od velikosti trate in kompleksnosti površine boste porabili približno 2-5 ur. Instalacijo vam nudi tudi prodajalec ali servisno mesto, vendar ni zajeta v ceni proizvoda.

Kako zaženem in zaustavim robotsko kosilnico Automower®?

Ko je robotska kosilnica enkrat instalirana je potrebno samo vklopiti glavno stikalo za zagon kosilnice in zapreti zgornje okence. Za zaustavitev preprosto pritisnite na veliko rdečo STOP tipko.

Ali moram vkopati mejni kabel?

Ne. Kabel se položi na tla s pomočjo priloženih sponk. Po nekaj tednih ga prerastejo travne bilke s koreninami in postane neviden. Dober nasvet je, da se trava pred instalacijo pokosi najnižje možno, da kabel položimo čim bližje zemlji. Kakorkoli, če želite lahko kabel tudi vkopate. Priporočena globina znaša 3-10 cm.

Kaj se zgodi, če pozabim PIN kodo?

V tem primeru je potrebno kontaktirati vašega prodajalca, ki vam bo reaktiviral PIN kodo.

Primernost vrta

Kašna je maksimalna površina, ki jo robotska kosilnica  Automower® lahko premaguje?

Robotske kosilnice Automower® so primerne za površine do 6000m² +/- 20%, odvisno od modela in kompleksnosti vrta.

Ali bom kljub temu potreboval običajno kosilnico?

Ne. Za perfekten izgled trate je kot dopolnilo lahko pravšnji tudi trimer za obrezovanje robov.

Kaj naredim če je velikost moje trate nad 6000m² ?

Instalirate lahko dva ali več strojev, drug ob. drugem. Danes imamo več “multiplih” instalacij širom sveta.

Lahko uporabljajm robotsko kosilnico Automower® na manjših vrtovih?

Da. S časovnikom lahko delovni čas robotske kosilnice prilagodite tako, da bo optimalno ustrezala za vaš vrt. V hitrem vodiču najdete specifičen čas košnje na uro glede na model in to vam pomaga optimalno prilagoditi kosilnico s časovnikom na vaš vrt.

Ali je robotska kosilnica Automower® kos vsem tipom vrta?

V principu da – kar lahko kosite z običajno vrtno kosilnico lahko praviloma kosite tudi z robotsko kosilnico Automower®. Prednosti Automowerja so pri močno razčlenjenem vrtu nekoliko omejene (razčlenjene – med seboj nepovezane parcele), saj je v tem primeru potrebno kosilnico prenašati ročno. Pri instalaciji bodite pozorni na področja, ki jih ne želite kositi, npr. rože, grmovja, drevesa, kamni itd.

Ali je robotska kosilnica Automower® kos tudi neravnim površinam?

Zahvaljujoč velikim zadnjim kolesom je robotska kosilnica Automower® kos tudi razgibanemu terenu. Premaguje tudi pobočja z naklonom do 45% (24°). Samo majhne, globoke luknje lahko povzročijo, da se robotska kosilnica Automower®  zatakne. Po drugi strani je robotska kosilnica dovolj majhna, da sledi obrisom neravnega terena. Ne bo “skalpirala” vrhov pobočja, kot druge večje kosilnice.

Ali je robotska kosilnica Automower® kos ozkim prehodom?

Da, robotska kosilnica Automower® premaguje ozke prehode do širine 60 cm, odvisno od modela.

Ali robotska kosilnica Automower® zazna ovire na trati, npr. oblačila ali igrače?

Ne. Lastnik mora odstraniti predmete, ki ležijo naokoli. Tisti predmeti, ki so tako majhni, da jih robotska kosilnica Automower®  lahko prevozi, se lahko poškodujejo, kakor tudi rezila kosilnice. Poskrbite, da je trata pred košnjo očiščena majhnih predmetov, kot so veje in igrače.

Kaj pa storži, veje in sadje, ki leži na tleh?

Za podaljšanje obstojnosti nožev se naj ti predmeti redno pobirajo. Sami ne poškodujejo kosilnice, vendar se noži hitreje obrabljajo. Veje na trati lahko tudi poškodujejo ali ukrivijo rezila in s tem vplivajo na rezultat košnje.

Imam lep cvetlični nasad in drevesa, ki bi jih želel zaščititi. Ali je to možno?

Pod pogojem, da je omejevalni kabel korektno instaliran okrog cvetličnih nasadov, dreves, grmovja in drugih objektov, robotska kosilnica Automower® le-te ne more poškodovati oz. prodreti na njihovo območje.

Kako se robotska kosilnica Automower® obnaša pri zelo visoki travi?

Če je trava zelo visoka in debela, dvignite višino reza in jo postopoma znižujte do željenega nivoja. V ekstremnih razmerah je priporočljiva košnja s konvencionalno kosilnico, preden prepustimo delo robotski kosilnici Automower®.

Imam veliko mahu v svojem vrtu – kako vpliva na Automower®?

Pravzaprav je Automower® tisti, ki škodi mahu. Redna košnja ima zelo pozitiven vpliv na rast trave in postopoma vodi do izginutja mahu.

Ali robotska kosilnica kosi tudi v dežju?

Da, robotska kosilnica Automower® lahko kosi v vseh vremneskih razmerah in tako tudi v dežju. Vendar priporočamo da robotsko kosilnico v ekstremnih vremenskih pogojih, kot so močni nalivi in neurja pospravite pod streho.

Ali bo kosilnica delovala tudi pri visokih temperaturah?

Kosilnica je konstruirana, da deluje do 45ºC. Od 25ºC dalje se časi košnje in polnjenja za modele z NiMH akumulatorji skrajšajo, saj se kapaciteta baterije zniža v zelo vročih pogojih. Kakorkoli, rezultat košnje ostaja nespremenjen, ker se zmogljivost ne zmanjša. Modeli z Li-Ion akumualtorji pa niso občutljivi na temperature.

Če želim Automower® uporabljati na svojem vikendu ali ga deliti s sosedom, ali lahko dela na dveh različnih lokacijah?

Da. Z dvema polnilnima postajama in omejevalnima kabloma dobite dve ločeni instalaciji in ista robotska kosilnica Automower® lahko dela na obeh lokacijah.

Sistem košnje in navigacija

Katere so prednosti košnje po naključnem vzorcu?

S košnjo po navidezno naključnem vzorcu, v različnih smereh, dobite trato, ki izgleda kot preproga po celem vrtu kjer robotska kosilnica kosi. V 20 letih se je ta način pokazal kot najzaneslivejši, za košnjo celotne površine. Zanesljivost in preciznost trenutno cenovno dostopne GPS tehnologije, ki bi bila potrebna za sistematsko košnjo še ni dovoljšna, da bi vam lahko že danes ponudili robotsko kosilnico Automower®, ki ne potrebuje mejne zanke.

Katere so prednosti sistema mejne zanke  za določanje območja košnje?

To je zelo robusten in zanesljiv sistem, ki zagotavlja, da robotska kosilnica ostaja vedno v svojem delovnem območju, ne glede na vremenske razmere in druge pogoje na vrtu. Dodatno pa je to zelo enostaven in viden način za postavitev mej.

Se lahko robotska kosilnica Automower® opremi zGPS?

Visoko specificirani modeli, kot je npr. 330 X, že imajo instaliran GPS, ki olajša instalacijo in podpira košnjo. Prav tako pa so modeli opremljeni s komuunikacijski GPS modulom, ki deluje tudi kot sledilna naprava v primeru kraje. Prav tako pa lahko lastnik preko tega modula preko SMS sporočil in aplikacije na telefonu komunicira s svojo robotsko kosilnico.

Varnost

Ali se lahko otroci igrajo na vrtu, ko Automower® dela?

Čeprav Automower® dela z majhno močjo, si lahko o stiku z vrtečimi se noži poškodujete prste na nogi ali roki. Vgrajena varnostna funkcija samodejno zaustavi nože, če se kosilnica dvigne ali obrne. Razmak med zunanjim robom pokrova kosilnice in vrhom rezil je velika, da se preprečijo poškodbe ob nenamernem seganju pod pokrov kosilnice.  Kljub tem upa priporočamo izklop Automower® kosilnice, ko se na trati igrajo majhni otroci.

Ima robotska kosilnica Automower® alarm proti kraji?

Da. Automower® ima vgrajenih več zaščitnih sistemov proti kraji, ki se lahko aktivirajo. Najpomembnejše: robotske kosilnice Automower® ni mogoče uporabljati brez PIN kode. Instalacijska ključavnica preprečuje možnost uporabe robotske kosilnice Automower® kosilnice na tuji instalaciji. Časovna ključavnica zahteva štirimestno PIN kodo, ki se mora vnesti v časovnem intervalu, ki ga sami določite. Alarmni sistem zahteva PIN kodo, ko je robotska kosilnica Automower® zaustavljena – v nasprotnem se vklopi zvočni alarm. Prav tako pa omogoča GPS modul, ki je na voljo kot dodatna oprema za večino modelov, GPS sledenje.

Ali je robotska kosilnica Automower® potencialno nevarna za mačke in pse?

Ne. Naše izkušnje kažejo, da domače živali sprejmejo robotsko kosilnico Automower® v svoje okolje in ji dajo prostor. Če se npr. uležejo k počitku, storijo to zunaj delovnega območja robotske kosilnice Automower®. Robotska kosilnica Automower® je kljub temu opremljena s senzorji, ki robotsko kosilnico preusmerijo v drugo smer, ko se le-ta nasloni na oviro, kot je npr. pes. Če zadane ob psa, je kontakt rahel in malo verjetno je, da bi robotska kosilnica povzročila kakšno poškodbo.

Vzdrževanje in servis

Kje je na voljo servis in nadomestni deli?

Servisna storitev je na voljo pri najbližjem servisno-prodajnem mestu. Najdete ga s funkcijo “Iskanje prodajalca”.

Kakšna je življenjska doba baterije?

To je odvisno od od velikosti delovne površine in nastavljenih časov delovanja. Če robotska kosilnica Automower® kosi 6 mesecev na leto na površini 800 m², bo baterija vzdržala 2-4 sezone. Da očuvate vašo baterijo, morate nastaviti časovnik košnje glede na površino trate. V sušnih obdobjih lahko skrajšate delovni čas, ne da bi izgubili na kakovosti izgleda trate.

Kakšna je življenjska doba rezil?

Življenska doba nožev je odvisna od vrste trave in tal. Običajno rezila vzdržijo 1-2 meseca na 1000 m². Vsa rezila lahko zamenjate v roku petih minut z izvijačem.

Ali moram robotsko kosilnico skozi zimo pospraviti?

Da, če pozimi košnja ni potrebna. Pred prezimovanjem je potrebno stroj očistiti. Shranite v suh prostor kjer ni nevarnosti za zmrzal. Priporočamo tudi, da poleg shranite  tudi polnilno postajo. Mejni kabel pa lahko brez skrbi pustite v travi.

Kako vzdržujem robotsko kosilnico Automower®, da ostane v najboljšem stanju?

Pravočasna menjava nožev je vitalnega pomena za vrhunski izgled trate. Občasno, odvisno od velikosti vaših površin košnje, s koles in pokrova z vlažno krpo očistite travo in umazanijo. Ne uporabljati visokotlačnih čistilcev.

Nakup robotske kosilnice Automower®

Kje lahko kupim robotsko kosilnico Automower®?

Najbližjega prodajalca najdete s funkcijo “Iskanje prodajalca”.

Koliko stane robotska kosilnica Automower®?

Cena znaša od 1.397,- € do 3.997,- €, odvisno od modela.

Automower®Connect

Kakšna je mesečna poraba prenosa podatko preko SIM kartice v kosilnici?

Okoli 25 MB na mesec, ko je v rabi.

Ali lahko vidim dobroimetje na predplačniški SIM kartici, ki je v kosilnici?

Ne, za to informacijo se morate obrniti na ponudnika sortitve prenosa podatkov.

Kakšna SIM karica se uporablja?

Mini SIM (naročniška ali predplačniška), ki podpira 2G GPRS.

Pozabil sem geslo za prijavo v aplikacijo.

Uporabite funkcijo ponastavitve v maski za prijavo v aplikacijo.

Kako spremenim geslo za prijavo v aplikacijo?

Preko menija “Nastavitev računa” v aplikaciji.

Ali lahko spremenim naslov elektronske pošte, ki jo uporabljam za prijavo v aplikacijo?

Ne, morali boste ustvariti nov račun z naslovom nove elektronske pošte. Vse kosilnice boste morali na novo prijaviti (pariti) v nov račun.

Ali lahko preko aplikacije spremenim PIN kodo kosilnice?

Ne, PIN kode kosilnice in ostalih varnostnih nastavitev ne morete spreminjati preko aplikacije.

Kaj povzroči ukaz “odstrani paritev” aplikaciji?

Paritev med vašim računom in kosilnico je odstranjena. Vsi ostali računi, ki so pa parjeni s kosilnico imajo pa še vedno dostop.

Kako odstranim vse paritve za vse račune?

V meniju kosilnice.

Zakaj se moja kosilnica zaustavi za približno deset sekund potem, ko sem spremenil nastavitve preko aplikacije?

To je popolnoma normalno.

Poglejte tudi druge …

Verige za žage

Verige za žage

Verige za žage Katera veriga je ta prava za vašo žago? Vsak, ki je kadar koli uporabljal verižno žago ve, da je veriga...

read more

Zakaj izbrati trgovino LOPA?

Strankam nudimo podporo pri načrtovanju in izvajanju projektov na vrtu, zelenici ali drugje na terenu. Velika zaloga in strokovno svetovanje.

Odpri pogovor
💬 Potrebujete pomoč?
Pozdravljeni 👋
Potrebujete pomoč? Pišite nam.